Over Jacqueline

In ieder mens zit een kunstenaar, de kunst is om op een uitdagende manier te prikkelen en deze beeldend tot ontplooiing te brengen

Jacqueline

Ik deed na mijn middelbare school een opleiding in de zorg en hulpverlening in Arnhem, maar snel wist ik al dat belangstelling voor kunst groter was.

In Amsterdam, waar ik lange tijd woonde en werkte, voltooide ik de Hogeschool voor Kunsten (1991) met een serie meubelen als afstudeerwerk.

Sinds 1991 werkzaam als beeldend kunstenaar en vakdocent kunst en beeldende vorming in het onderwijs. Ook werk ik als individueel begeleider in de zorgsector.

De kern van mijn werk is het leggen van de verbinding tussen het welzijn van mensen en beeldend werken. Dit doe ik op zowel het voortgezet- als volwassen onderwijs en amateuronderwijs.

Mijn motto is "in ieder mens zit een kunstenaar, de kunst is om op een uitdagende manier te prikkelen en deze beeldend tot ontplooiing te brengen" .

Kunst prikkelt

o

Kunst als verbinding

Binnen de zorgsector heb ik een kunstatelier begeleid voor de ouder wordende mens, individuele begeleiding gegeven aan dementerende en zieke mensen in de thuissituatie. Ook heb ik beeldende lessen gegeven voor kinderen in het AZC. Met passie en plezier doe ik dit sinds 2015. Vanuit eigen atelier heb ik diverse thematische workshops gegeven. Ambachtelijke werken en experimenteren, dat spreekt mij aan. Dit komt in mijn beeldend werk terug. De beheersing van gereedschap bij het bewerken van bijvoorbeeld hout of metaal vind ik essentieel.

o

Thema en inspiratiebronnen

Binnen mijn werk en lessen staat het recyclen van producten centraal. Dit komt voort uit mijn liefde voor de natuur. Mijn inspiratie doe ik op tijdens een wandeling, fietstocht of reis. Het biedt mij rust en balans.
Als kind al kon ik mij verliezen in een gevonden voorwerp. Ik zag er een vorm en een andere betekenis in, fantaseerde wat ik er mee kon doen. In de loop van de jaren heb ik vele natuurlijke materialen verzameld en gekoesterd, zoals steentjes, zaaddoosjes, scherven, afvalmaterialen etc.  Soms komt een idee pas veel later en dan maak ik er iets moois van of ik gebruik het in mijn lessen.

o

"Ik zoek niet, ik vind"

Centraal staat het oog, voor het zien, kijken, ervaren en inspiratie krijgen voor nieuwe vormen en betekenissen. Door inspirerende lessen te bedenken en individuele te geven , met verschillende materialen probeer ik de fantasie te prikkelen. Andere culturen interesseren mij en dienen als inspiratie.

Pablo Picasso

"Ik zoek niet, ik vind".
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram